In de Jordaan ligt een van de oudste Amsterdamse hofjes met nog veel elementen die uit de bouwtijd van 1648 dateren. Oorspronkelijk was het hofje bedoeld voor 12 protestantse vrouwen boven de 60 jaar waarbij de zes huisjes verdeeld waren in een boven- en benedenwoning. Tegenwoordig wonen er alleen vrouwelijke studenten omdat de woningen niet meer voldoen aan de eisen voor ouderen. Zo zijn de trappen naar de bovenwoningen erg stijl.
In 1982 is de boven- en benedenwoning van een van de huisjes samengevoegd door het uitnemen van de scheidingsdeur die trappenhuis met benedenwoning verbind. Deze deur bevindt zich tussen de twee voordeuren direct achter de kozijnstijl. De splitsing is kadastraal vastgelegd en met het voorgenomen terugbrengen in de oorspronkelijke toestand van de woningen bleek dit vast te lopen bij de gemeente.
Huysch is aanvankelijk gevraagd om een bouwhistorische verkenning te verzorgen maar na doorvragen bleek dat de uitvraag te zwaar was voor de vergunningsaanvraag, wat de opdrachtgever onnodig op kosten zou jagen.
Er is contact gezocht met gemeente Amsterdam die het kader aangaf voor de aan te leveren informatie. Dit leidde tot een korte beschrijving van de bouwgeschiedenis waarin de scheidingsdeur haar plaats kreeg als oorspronkelijk onderdeel. Vervolgens is dit onderdeel in het hofje ook in andere woningen teruggevonden waarmee de oorspronkelijke splitsing van het huisje binnen het geheel logisch aangetoond werd.
Als u onderbouwing voor de ontwikkeling van uw monument zoekt door maatwerk in onderzoek, neem dan gerust contact op.