In de Zaanstreek vindt je waterland, molens, lintdorpen en houtbouw. Ten westen van de Zaan in een lintdorp staat zo’n typisch huisje. Achter het felgroen potdekselwerk en een kleine 100 m2 woonoppervlak is nauwelijks voor te stellen hoeveel historische rijkdom schuilgaat achter de gevels.
Dit huisje is door de vorige bewoner een leven lang bewoond geweest en na zijn overlijden aan de buurman verkocht. Die heeft het interieur gestript waardoor vroegere bouwfases blootgelegd werden. De in de binnenwanden verstopte korbelen maken ondermeer aannemelijk dat het huisje uit de eerste helft van de achttiende eeuw dateert.
Ter voorbereiding op de verbouwing van het huisje wilde de opdrachtgever inzicht in de monumentwaarde van de diverse bouwdelen van het pand en heeft Huysch opdracht gegeven voor een bouwhistorische verkenning.
De indeling van het interieur was ondermeer afleesbaar in het gebruik van wagenschot, dun kwartiers gezaagd eikenhout dat gebruikt was voor wanden van de woonkamer. Ook in de constructie kon deze ruimte bepaald worden door een sierkraal in de liggers van de gebintbalken. Ondanks het kleine formaat van dit huisje liet het een grote indruk achter door de puurheid waarin deze houtbouw uitgevoerd is.
Als u geïnteresseerd bent naar de bouwgeschiedenis van uw monument of in de mogelijkheden van ontwikkeling door een bouwhistorisch onderzoek, neem dan gerust contact op.